MCQ on Carbon and its Compounds

Q1. From which word the ‘Carbon’ is derived. What does it mean?

Ans: Latin word- Carbo. Meaning is Coal.

Q2. What are the chemical symbols of Marble, Washing Soda and Baking Soda?

Ans: CaCO3 ; NA2CO3, 10H2O;NaHCO3

Q3. Name a mixture of Carbon Compounds found in a liquid state.

Ans: Petroleum

Q4. What is Catenation?

Ans: Carbon atom possesses a unique property to link other atoms to form a very long chain of different sizes. This property is called Catenation.

Q5. What is Allotropy?

Ans: It is a property due to which an element exists in two or more forms with same chemical properties but with different physical properties.

Q6. What are the different forms of Allotropes of Carbon?

Ans: Crystalline forms, Non Crystalline form or Amorphous form.

Q7. Give some examples of Crystalline forms of carbon?

Ans: Graphite, Diamond and Buckminster-fullerene

Q8. At which temperature the mixture of coke and sand is heated to get graphite?

Ans: 3000 degree C.

Q9. Why the graphite is soft and slippery?

Ans: There are hexagonal groupings of carbon atoms arranged in layers – one on top of the other. These layers are held together by weak forces such that they can slide over one another. This is the reason the reason why Graphite is soft and slippery.

Q10. What is the Melting point of Graphite?

Ans: 3700 degree C.

Q11. The weight of Diamond is expressed in which unit?

Ans: Carats

Q12. 1 carat =____gm?

Ans: 0.2 gm

Q13. Which natural substance has highest refractive refractive index? What is the maximum value?

Ans: Diamond. Max Value is 2.5

Q14. Which is good conductor of electricity– Diamond or Graphite?

Ans: Graphite

Q15. What is the number of carbon atoms in Fullerene?

Ans: 30-900.

Q16. How does the structure of carbon atoms look in Fullerene?

Ans: Cage.

Q17. How many carbon atoms are there in Buckminster Fullerene?

Ans: 60

Q18. What is Amorphous form of Carbon?

Ans: The form of Carbon which has no particular shape or structure.

Q19. What is Carbonization?

Ans: Under high pressure and temperature, the decayed vegetable matters turned into coal through the various steps in the absence of air. Thus, the amount of carbon is increased in those substances. This process is called Carbonization.

Q20. What are the name of different types of coals?

Ans: Peat, Lignite, Bituminous and Anthracite.

Q21. Which coal have maximum amount of Carbon?

Ans: Anthracite. Carbon content is 92-98%

Q22. Coke is a/an____form of Carbon.

Ans: Amorphous or Non crystalline.

Q23. Coke is good/bad conductor of heat and electricity.

Ans: Bad.

Q24. What is chemical symbol of Water Gas and Producer Gas?

Ans: CO+H2 and CO+N2

Q25. What is the full form of CNG?

Ans: Compressed Natural Gas.

Q26. Which gas causes green house effect?

Ans: Carbon dioxide.

Q27. Most common variety of coal is___

Ans: Bituminous

Q28. Good reducing agents are____ and___ which are form of carbon.

Ans: Coke and Charcoal

Q29. Hardest naturally occurring substance is___?

Ans: Diamond

Q30. How much %of carbon dioxide is present in air of the total volume of the atmosphere?

Ans: 0.04%

–————————————————

Stay blessed! Stay updated.

Published by

Tanusri sen

Love to imagine. Love spirituality.Imaginative writer -I am